Lammskinn

Mjuka och fluffiga lammskinn i olika kulörer

Mjuka skinn i flera färger

Åsenfåren har stor variation i både färg, lock och ullkvalité vilket då också ger stor variation i skinnen. Färgen varierar från vitt till svart men de flesta är viltfärgade (gråmelerade). Ibland med inslag av lite brunt eller beige. Ullen varierar mycket mellan individerna men även på ett och samma djur. Den kan vara allt från riktigt lockig till fluffigt ullig. 

Våra skinn bereds i Sverige hos Tranås skinn och hos Sedum design som är ett ekologiskt garveri i Bruksvallarna. Skinnen brukar vara ca 60x75 cm - 65x90 cm.

Lammskinnen som bereds i Tranås finns i två typer - eko som är klippta (ca 3,5 cm lugg) och mattskinn som är långhåriga. 

Lammskinnen som bereds hos Sedum design bereds för hand och får därför en lite styvare baksida än de skinn som bereds maskinellt. De är oftast oklippta men även klippta finns ibland.

Utbudet varierar över året men du är välkommen att kontakta oss för att höra vad som finns hemma för tillfället. Vi säljer även skinnen via Reko-ring Berg på Facebook.


Skötselråd

Skinnen är inte tvättbara men för att de ska hålla sig fräscha och fina så kommer här några skötselråd:

  • Om du har spillt något på skinnet så torka av med en fuktig trasa så snart som möjligt.

  • Vädra skinnet regelbundet. Skaka av det och låt det hänga ute en stund, skaka det sedan igen innan du tar in det.

  • Du kan även dammsuga skinnet ibland. Särskilt skinn med längre ullängd gillar det.

  • Du kan även passa på att tvätta skinnet när det kommit torr pudersnö. Lägg det med pälssidan neråt, tryck ner det och låt det ligga någon timme. Skaka sedan av all snö och häng luftigt så det får torka. Pälsen är nu ren och fin och om du har ett lockigt skinn brukar ullen locka upp sig och nästan se ut som ny igen.